Inovativní terasy postavené na podložkách a ALU nosnících

 

Co je ALU Systém od ITADECA?

Stále oblíbenější variantou stavby terasy je řešení využívající výškově stavitelných terasových terčů a hliníkových nosníků. Ptáte se, proč je právě toto řešení oblíbené? Trvanlivost, rychlost, funkčnost a estetická kvalita jsou hlavními důvody, proč se stále více zákazníků a realizačních firem vydává touto cestou. Řešení nabízí i veškeré výhody stavby terasy suchou cestou. U dlažby odpadá její lepení, pokud se dlaždice rozbije, lehce ji vyměníte.

U varianty dřevěné nebo WPC terasy neřešíte problém s trvanlivostí podkladních hranolů. Mnoho výrobců WPC – dřevoplastu, proto přechází na výrazně trvanlivější hliníkové nosníky. Volba povrchu terasy je zcela na vás, systém je modulární a základní prvky jsou stejné pro dřevěnou i WPC terasu a také pro terasu s dlažbou.

Skladba terasového ALU systému od ITADECA

Prvky a skladba ALU Systému

Skladba terasy tvořené stavitelnými terči a hliníkovým roštem je ilustrována na obrázku výše. Pro dlažbu se používají spárovací křížky pro hliníkový nosník [4]. Dřevěná nebo dřevoplastová prkna [7] jsou k nosníku uchycena pomocí vhodných klipů [5]. Pojďme si jednotlivé součásti řešení projít podrobněji pro obě oblíbené varianty – dlažbu a dřevo.

Základním předpokladem dlouhé životnosti a užitnosti každé terasy je kvalitní základ. Doporučenou variantou je betonová deska s minimálně 1% spádem, tak abychom zajistili dobrý odtok vody. Druhou variantou je kvalitně zhutněné štěrkové lože. Naspodu je zhutněná zemina, na kterou je položena geotextilie, následuje 15 cm vrstva kameniva frakce 32/63 a finálně pak 10 cm vrstva kameniva frakce 0/32.

Na zhutněné štěrkové lože volitelně klademe betonové dlaždice 25x25 cm pro roznesení váhy terasy. Tento prvek [1] je volitelný, protože veškeré naše terasové terče, určené pro tento systém, disponují dostatečně širokou základnou o průměru 20 cm. Díky tomu je zajištěna vysoká stabilita celého řešení. U betonového základu je podkladová dlaždice vždy vynechána. Na podklad jsou umístěny výškově stavitelné terasové terče se speciální hlavou [2], do které se jednoduše nacvaknou hliníkové nosníky [3]. Vhodnými terči pro toto řešení jsou produktové řady New Maxi a StarT a dále podložky se samovyrovnávací hlavou Eterno SE nebo Nero.

Pokud zvolíme na terasu dlažbu, vkládáme do hliníkového nosníku spárovací křížky [4]. Šířku spáry vybíráme dle funkčních a estetických preferencí. Spára 4 mm nejlépe odvede srážkovou vodu. Na výběr je i varianta 3 mm a 2 mm. Na hliníkový nosník mezi spárovací křížky pokládáme dlažbu, nejčastěji keramickou o síle 2cm. Její perfektní a tiché uložení na nosníku je zajištěno pomocí pvc těsnění, které zamezuje přímému kontaktu dlažby a nosníku.

U dřevoplastových teras vkládáme do alu nosiče montážní klipy woodeck [5], které fixují terasová prkna v jejich bočních drážkách. Klipy vytvoří mezi prkny spáru o tloušťce 4 mm. Dřevěná terasová prkna se častěji fixují do nosníku přímo pomocí terasových vrutů.

 

 

Proč zvolit na terasu ALU Systém?

Jak již bylo naznačeno, konstrukce teras na stavitelné podložky s využitím hliníkových nosníků je stále oblíbenějším řešením a to se neděje bezdůvodně. V kostce můžeme klíčové vlastnosti a přednosti tohoto řešení popsat následovně:

  • Vyniká rychlostí a jednoduchostí realizace i svépomocí.
  • Bezkonkurenční životnost, vysoká odolnost, výborná funkčnost a estetika terasy.
  • Lehká konstrukce terasy, která se výborně hodí pro ploché střechy domů.
  • Vhodné pro zatěžované veřejné prostory, hotelové a restaurační provozy.

 

 

Kde si terče a ALU Systém prohlédnu osobně

Osobně si terasové podložky, ALU Systém a další terasové prvky můžete každoročně prohlédnout na veletrzích týkajících se bydlení a zahrady. Na letošním veletrhu FOR GARDEN 2024, udělila odborná porota společnosti Itadeco první místo Grand Prix za inovativní systém terasových terčů. U nás vám odborně poradíme i s prvky pro odvodnění a drenáž domu i zahrady, stejně jako s doplňky pro ploché střechy. Zákazníkům nabízíme zdarma profesionální služby v podobě tvorby kladečského plánu terčů, zaměření terasy a odborného poradenství. Naše kamenná prodejna a sklad sídlí v Nové Pace.

 

Zastupujeme značky

informace pro vás

Vybrat PPL Parcelshop