Vážení zákazníci, 1.5. a 8.5. ctíme květnové svátky a máme zavřeno. V ostatní dny Vám zboží budeme expedovat jako obvykle - s radostí a rychle :-)

Kolik terčů pod dlažbu?

 

Kolik terčů pod dlažbu je potřeba na m2?

Přemýšlíte o stavbě nové terasy nebo se chystáte na rekonstrukci té současné? Pak Vám jistě na mysli vytane několik důležitých otázek. Na tu nejdůležitější jste si odpověděli kladně a proto jste tu. Rozhodli jste se terasu vybudovat na stavitelných podložkách.  Jak jistě víte toto řešení má řadu výhod, tomu se ale dnes věnovat nebudeme. Dále vás jistě napadlo, že je potřeba zodpovědět i další důležitou otázku a to, kolik terčů pod dlažbu bude potřeba?  A to je téma, které si dnes přiblížíme.

Formát dlažby

Parametr, který nejvíce ovlivňuje kolik terčů pod dlažbu je potřeba na m2, je formát dlažby. Ten určuje rastr neboli schéma rozložení podložek. Ten se liší pro každý jeden formát dlažby. Názorně je vše vyobrazeno na ilustracích níže. Pro většinu běžných formátů dlažby jsme připravili nákres pozice terčů v závislosti na rozměru dlažby. Současně je zde uvedena přibližná spotřeba terčů na m2. Berte prosím v úvahu, že toto číslo je pouze orientační - čistě matematicky výpočet, který nebere v potaz další důležité faktory, jako jsou dořezy dlažby atd. V praxi se proto osvědčilo tento počet navýšit o 10 až 15%.

Členitost budoucí terasy

Členitost terasy je dalším faktorem, který přímo ovlivňuje, kolik terčů na dlažbu budete potřebovat. Čím složitější / členitější terasa, tím více terčů bude třeba. Zpravidla platí, že u výrazně členitých teras doporučuje připočíst k teoretické spotřebě 20%.

Ilustrační příklad

Pro jednoduchý příklad uvažujme menší terasu o délce 5 m a šířce 4 m. Pro povrch jsme zvolili nejběžnější formát dlažby 60 cm x 60 cm. Potom 20,0 m2 (plocha terasy) x 2,78 ks (teoretická spotřeba na m2 pro rastr 60 cm x 60 cm) x 1,15 (15 % rezerva) = 64 ks terčů (po zaokrouhlení).

Kladečský plán

Pokud si nejste jistí výpočtem, neváhejte nás kontaktovat na prodej@itadeco.cz nebo telefonicky na +420 721 011 311. Výpočet provedeme za Vás a navíc Vám vypracujeme kladečský plán. Ten zrychlí instalaci terasy, protože budete přesně vědět, kam jaký terč a jakou výšku terče posadit.

Rozmístění terčů na dlažbu dle rozměru dlažby

Zastupujeme značky

informace pro vás

Vybrat PPL Parcelshop